Før man går til anskaffelse av en kanin, skal og bør man skaffe seg mest mulig informasjon om hvilket stell den trenger, for, bur etc ...
Det er mange myter og misforståelser ute og går når det gjelder dette dyret. I og med at det er slik, blir mange kaniner stående i alt for små bur, feilærnert og med for dårlig stell.
Denne siden inneholder en del fakta og tips om hvordan man skal imøtekomme kaninens behov på best mulig vis.
Her er noen råd om hva som absolutt MÅ gjøres:
- Klør: Må klippes når de blir for lange. Ca.1mm fra nerven. Hvis kaninen har mørke klør, hold klørne under godt lys.
- Pels: Har kaninen din lang pels, er børsting viktig for å holde floker unna, og at ikke flis tover seg inn i pelsen.
- Bunnstrø: Det er forskjellig fra kanin til kanin, hvor mye de griser til i buret, så her gjelder det å bruke et godt bondevett. ;) Hold det tørt og rent. Kaniner er renslige dyr!
- For og vann: Kaninen skal ha fri tilgang på vann og HØY. Høy er hovedforet til kaninen. Og den skal i tillegg ha kaninpellets, IKKE gnagerblanding.
Her er en matliste over hva som er bra for kaninen og ikke: MATLISTE
Først bur - så kanin!
For å begynne med kanin(er) trenger vi først og fremst et bur - «kaninens bolig».
Kaninens størrelse avgjør hvor stort buret skal være. En liten kanin, bør ha et bur som er ca 0,5 m2 stort, en mellomstor ca 0,75 m2, mens en kjempekanin trenger minst 1 m2.
Høyde på buret kan være fra 40 cm og opp til 60 cm. Disse målene er ment som delvis rettledende, da det kan være flere ting som spiller inn, og om buret også skal brukes til hu med unger.
Hvordan buret bygges, avhenger hvor det plasseres: Ute eller i garasje/skur. Bur som står ute i hagen må følgelig bygges av et kraftigere materiale, enn bur som plasseres i en garasje, skur, osv.
Til bunnmateriale anbefales tregulv, slik at kaninen kan gå på strø (spøne/kutterspon), som opptar væten fra gjødsla. Oppdrettere med mange kaniner bruker ofte punktsveiset firkantnett til bunn.
Dessverre viser det seg at kaniner som går på netting kan få problemer med labbesår. En kanin med såre labber har det ikke bra, og får store lidelser. Kombinasjon av både netting og tremateriale er da bedre som bunn i buret. Sponplater og trykkimpregnert treverk er ikke å anbefale som bygningsmateriale.
Det finnes kaninbur i handelen med plastbunn .
Her er to bilder som viser forskjell på kjønnene. Man begynner å se det godt ved 4 ukers alder, for da har kjønnet "åpnet" seg som det heter.
Dette er en HANN:
Dette er en HUNN: